
Wielu hodowców zastanawia się, co daje lepsze wyniki, konopie uprawiane w pomieszczeniach czy na zewnątrz.
Wszyscy hodowcy mają własne preferencje, praktyki i wymagania co do uprawy roślin. Istnieje duża szansa, że będą mieli silne opinie na temat tego, co jest najlepsze dla ich upraw. Wszystko jednak zależy od twoich celów i możliwości. Porównując uprawę wewnętrzną i zewnętrzną, należy wziąć pod uwagę kilka kategorii, jak środowisko, koszt i jakość plonów oraz poziom zakwaszenia gleby, który mierzy ph metr. Dokładne uwzględnienie tych aspektów pomoże wyjaśnić, jakie podejście jest bardziej sensowne w twoim przypadku. Konopie indyjskie należą do najstarszych upraw rolnych.
Ta roślina odgrywała ważną rolę w starożytnych kulturach, gdzie używano jej jako włókno odzieżowe, źródło pożywienia, lek oraz ze względu na właściwości psychoaktywne.
Oczywiście istnieje znacznie dłużej niż rolnictwo w pomieszczeniach, i od wieków rozwija się w swoim naturalnym środowisku na świeżym powietrzu często bez ingerencji człowieka. Jednak wraz z nadejściem prohibicji wielu hodowców zostało zmuszonych do uprawy marihuany poza zasięgiem wzroku i za zamkniętymi drzwiami. Tak więc pierwsze prawdziwie indoorowe uprawy powstały po prostu z konieczności. Uprawa wewnętrzna pomogła uniknąć egzekwowania prawa, otwierając nowe możliwości w zakresie innowacji i postępu technologicznego. W tym samym czasie hodowcy w pomieszczeniach zdali sobie sprawę, że mogą uprawiać konopie ze zwiększoną kontrolą, dbałością i specyficznością. Najbardziej oczywistą różnicą między uprawą w pomieszczeniach i na zewnątrz jest ogólne środowisko uprawy. Przy uprawie indoor pogoda nie ma znaczenia. Możesz dostosować środowisko wewnętrzne, aby dokładnie odzwierciedlało potrzeby marihuany w całym cyklu uprawy, niezależnie od pory roku. Przeprowadzana musi być tylko regularnie kontrola ph w uprawie marihuany. Dzięki przestrajanym spektralnie diodom LED hodowcy w pomieszczeniach mogą nie tylko dokładnie naśladować słońce, ale także odtwarzać specyfikę światła słonecznego zgodnie z pochodzeniem lub lokalizacją danej odmiany, którą uprawiają. Ponadto łatwiej jest kontrolować to, co pojawia się w przestrzeni uprawy, zmniejszając ryzyko infekcji czy pleśni.